Η απελευθέρωση των Ελληνων θα έλθει όταν ο ελληνικός λαός θεσπίσει ενα νέο Σύνταγμα με όρους που θα έχει διαμορφώσει και θα έχει αποφασίσει ο ίδιος και όχι τα κόμματα, οι πολιτικοί και οι διεθνείς συνεργάτες τους. Διότι μονο με ενα Σύνταγμα θεσμοθετημένο απο εμάς τους ίδιους μπορούμε να γίνουμε πραγματικά ελεύθεροι να ορίζουμε την μοίρα μας σύμφωνα με την βούληση μας.

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Οι αρχές που οικοδομούν την πολιτική ελευθερία στο Σύνταγμα των Ελλήνων - ΜΕΡΟΣ Α


ΜΕΡΟΣ Α


Πρώτα από όλα γιατί θα πρέπει να καταργήσουμε το «Σύνταγμα της Ελλάδας» και να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο απευθείας από τον λαό; Γιατί το νέο «Σύνταγμα των Ελλήνων» θα είναι καλύτερο από τα προηγούμενα; Πώς θα κατασκευάσει το νέο Σύνταγμα μία πραγματικά πολιτικά ελεύθερη κοινωνία; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα επιχειρήσω να απαντήσω σε αυτήν την ενότητα πριν περάσουμε στην πρόταση για την μορφή αυτού του νέου Συντάγματος.
Το Σύνταγμα της Ελλάδας πρέπει να καταργηθεί διότι μετατρέπει τους Έλληνες πολίτες σε πολιτικούς δούλους αφού «η μοναδική εξουσία που έχει ο λαός είναι να λέει όχι, που και που, αλλά όχι να αυτοκυβερνάται»[1]. Η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας που πρωτοεμφανίστηκε στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία όταν ο λαός ασκούσε άμεσα τις εξουσίες που απέρρεαν από την φυσική του κυριαρχία, στα σύγχρονα συντάγματα «έχει παραμείνει κατά κανόνα ενταφιασμένη»[2]. Χωρίς όμως την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας γνήσια κατοχυρωμένη και εφαρμοσμένη, μέσα από το πολίτευμα, πραγματική πολιτική ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει σε μία κοινωνία. Όσο διατηρούμε ένα Σύνταγμα που «ενταφιάζει» την λαϊκή κυριαρχία η κοινωνία θα παραμένει σε κατάσταση πολιτικής δουλείας και η πολιτική ελευθερία θα αποτελεί ένα άπιαστο όνειρο. Η εξάλειψη της πολιτικής δουλείας στην ελληνική κοινωνία και η κατάκτηση της πολιτικής ελευθερίας επιβάλλει την δημιουργία του νέου Συντάγματος απευθείας από τον λαό, αφού δεν είναι δυνατόν να εμπιστευθούμε την απελευθέρωσή μας σε αυτούς που μας αλυσοδέσανε. Το νέο Σύνταγμα θα είναι η πρώτη συλλογική πράξη αυτοθέσμισης της ελληνικής κοινωνίας και θα εγκαινιάζει μία νέα εποχή για τον ελλαδικό ελληνισμό, την εποχή της πολιτικής ελευθερίας.

Η ανάγκη κατάργησης του ισχύοντος Συντάγματος και η ανάθεση δημιουργίας ενός νέου απευθείας στον λαό, γίνεται επιτακτικότερη από το γεγονός ότι η πολιτική δουλεία που υφίσταται η ελληνική κοινωνία δεν επιβάλλεται μόνο από την ελληνική Κυβέρνηση και την Βουλή των Ελλήνων. Το Σύνταγμα, εκτός του ότι παραχωρεί στα δύο αυτά όργανα την εξουσία να κυριαρχούν πάνω στον λαό υποτάσσοντάς τον στα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών, τους επιτρέπει επιπλέον να παραχωρούν αυτήν την κυριαρχία σε διεθνείς οργανισμούς επεκτείνοντας την υποταγή της ελληνικής κοινωνίας σε θεσμικά όργανα εκτός της ελληνικής πολιτείας τα οποία είναι ανεξέλεγκτα από τον λαό. Έτσι η ελληνική κοινωνία υφίσταται την διπλή υποταγή μίας πολιτικής δουλείας από την οποία είναι αδύνατον να απελευθερωθεί αν δεν διεκδικήσει και δεν ανακτήσει αυτό που δικαιωματικά της ανήκει· την πολιτική ελευθερία να ορίζει η ίδια την μοίρα της σύμφωνα με την βούλησή της. 

Πώς όμως το νέο Σύνταγμα των Ελλήνων θα κατασκευάσει την πολιτική ελευθερία της ελληνικής κοινωνίας; Στο δεύτερο μέρος της εργασίας μας είδαμε τους όρους με τους οποίους το συνταγματικό συμβόλαιο καταργεί την πολιτική ελευθερία και την αντικαθιστά με την πολιτική δουλεία. Συνεπώς για να κατασκευαστεί η αυθεντική πολιτική ελευθερία της κοινωνίας θα πρέπει το νέο Σύνταγμα να καταργεί αυτούς τους όρους που οδηγούν στην πολιτική δουλεία και να θεσπίζει νέους που καθιστούν ανέφικτη την ύπαρξη οποιασδήποτε πολιτικής κατάστασης πέραν της πολιτικής ελευθερίας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει το Σύνταγμα των Ελλήνων να δομηθεί πάνω σε κάποιες αρχές που καθιστούν βέβαιη ή έστω ευνοούν την ανάπτυξη της πολιτικής ελευθερίας. Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι βασικές αρχές που οικοδομούν την πολιτική ελευθερία σε μία κοινωνία; Πώς μπορεί το Σύνταγμα των Ελλήνων να τις ενσωματώσει και να εξασφαλίσει ότι οι εξουσίες θα ασκούνται με βάση αυτές τις αρχές;

Η πολιτική έχει να κάνει με το ποιος ασκεί τις εξουσίες και με ποιο τρόπο. Η κατασκευή της πολιτικής ελευθερίας επιβάλλει οι εξουσίες ενός κυρίαρχου λαού να ασκούνται από όλους τους πολίτες με τέτοιο τρόπο ώστε η κοινωνία ατομικά και συλλογικά να ορίζει η ίδια την μοίρα της σύμφωνα με την βούλησή της και με γνώμονα πάντα το κοινό συμφέρον. Στην παραπάνω διαπίστωση περικλείονται όλες οι αρχές σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να ασκούνται οι εξουσίες ώστε να εξασφαλίζουν την πολιτική ελευθερία μίας κοινωνίας. Με βάση αυτές τις αρχές θα πρέπει να δημιουργηθεί το Σύνταγμα των Ελλήνων αν θέλουμε η κοινωνία μας να είναι πολιτικά ελεύθερη. Πριν όμως δούμε πώς μπορεί να γίνει αυτό, ας κάνουμε πρώτα μία απόπειρα να ξεκλειδώσουμε μία προς μία αυτές τις αρχές. 

Πηγή: Αναστάσιος Π. Συριανός, "Το Συμβόλαιο της Υποταγής: πώς το Σύνταγμα καταστρέφει την ελευθερία μας και πώς να την ανακτήσουμε", Εκδόσεις Οσελότος (2012).

Τέλος ΜΕΡΟΥΣ Α



[1]       Heleno Sana, «Η κοινωνία της αυτοδιεύθυνσης και οι εχθροί της», Στάσει Εκπίπτοντες, σελ. 13.

[2]       Alexis de Tocqueville, “Oeuvres completes”, τ.1 σελ. 54. Παρίσι, 1954.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου