Η απελευθέρωση των Ελληνων θα έλθει όταν ο ελληνικός λαός θεσπίσει ενα νέο Σύνταγμα με όρους που θα έχει διαμορφώσει και θα έχει αποφασίσει ο ίδιος και όχι τα κόμματα, οι πολιτικοί και οι διεθνείς συνεργάτες τους. Διότι μονο με ενα Σύνταγμα θεσμοθετημένο απο εμάς τους ίδιους μπορούμε να γίνουμε πραγματικά ελεύθεροι να ορίζουμε την μοίρα μας σύμφωνα με την βούληση μας.

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

"Ναι" λένε τα 2/3 των Ισλανδών στο δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα

Ένα πρωτότυπο για τα παγκόσμια δεδομένα Σύνταγμα, γραμμένο από μία μικρή εκλεγμένη ομάδα πολιτών με βοήθεια από το κοινό, βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην κατοχύρωσή του μετά την θετική ψήφο των 2/3 των Ισλανδών πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες πριν λίγες ημέρες.

Ένα περίπου χρόνο (Νοέμβριος του 2011) μετά την πρωτοφανή πρωτοβουλία του εκλεγμένου Συνταγματικού Συμβουλίου της Ισλανδίας να θέσει σε δημόσια διαβούλευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την σύνταξη του νέου Ισλανδικού Συντάγματος, οι Ισλανδοί κλήθηκαν να αποφασίσουν αν και ποιες από τις προτεινόμενες αλλαγές αποδέχονται για να αποτελέσουν την βάση του νέου Ισλανδικού Συντάγματος.

Τα αποτελέσματα, όπως θα δείτε παρακάτω, ήταν άκρως ενθαρρυντικά για τον αγώνα του Ισλανδικού λαού για δημοκρατία, ισότητα και δικαιοσύνη. Αν τελικά η συνταγματική μεταρρύθμιση προσχωρήσει θα είναι η πρώτη φορά που ο Ισλανδικός λαός αποκτά το δικό του Σύνταγμα και η πρώτη φορά που ένας Ευρωπαϊκός λαός καθιστά την κυρίαρχη βούλησή του ανώτατο νόμο του κράτους του.

Στις 20 Οκτώβρη του 2012 οι Ισλανδοί πολίτες κλήθηκαν να αποφασίσουν σε δημοψήφισμα αρχικά αν επιθυμούν οι προτάσεις του Συνταγματικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελείτο από 25 απλούς πολίτες, να αποτελέσουν την βάση του νέου Ισλανδικού Συντάγματος και στην συνέχεια ποιές από τις προτάσεις αυτές αποδέχονται να ενσωματωθούν στο νέο συνταγματικό συμβόλαιο.

Το Συμβούλιο ταξινόμησε τις προτάσεις του νέου Συντάγματος ανά κατηγορία και έθεσε συνολικά 6 ερωτήματα τα οποία οι Ισλανδοί κλήθηκαν να απαντήσουν με ένα "ΝΑΙ" ή ένα "ΟΧΙ".

Ας δούμε ποιά ήταν τα ερωτήματα αυτά και τι απαντήσεις έδωσαν οι Ισλανδοί.

1. Επιθυμείτε οι προτάσεις του Συνταγματικού Συμβουλίου να αποτελέσουν την βάση για το προσχέδιο ενός νέου Συντάγματος; ΝΑΙ: 66,3% ΟΧΙ: 33,7%

2. Στο νέο Σύνταγμα, θέλετε ο φυσικός πλούτος που δεν ανήκει σε ιδιώτες να ανακηρυχθεί σε δημόσια ιδιοκτησία; ΝΑΙ: 82,5% ΟΧΙ: 17,5%

3. Θα θέλατε να δείτε διατάξες στο νέο Σύνταγμα που να αφορούν την καθιερωμένη (εθνική) εκκλησία στην Ισλανδία; ΝΑΙ: 57,5% ΟΧΙ: 42,5%

4. Θα θέλατε να δείτε μία διάταξη στο νέο Σύνταγμα που να εξουσιοδοτεί την εκλογή συγκεκριμένων ατόμων στο κοινοβούλιο περισσότερο από ότι προβλέπεται τώρα; NAI: 77,9% ΟΧΙ: 22,1% (Η ερώτηση αυτή αφορά την ικανότητα ανεξάρτητων πολιτικών, ή αυτών που ανήκουν σε μικρότερα κόμματα, να θέτουν υποψηφιότητα στο κοινοβούλιο)

5. Θα θέλατε να δείτε μία διάταξη στο νέο Σύνταγμα που να δίνει ίδια βαρύτητα ψήφου σε όλα τα μέρη της χώρας; ΝΑΙ: 65,5% ΟΧΙ: 34,5%

6. Θα θέλατε να δείτε μία διάταξη στο νέο Σύνταγμα που να δηλώνει ότι ένα συγκεκριμένο ποσοστό του εκλογικού σώματος μπορεί να απαιτεί την διεξαγωγή δημοψηφίσματος; ΝΑΙ: 72,8% ΟΧΙ: 27,2%

Από τις απαντήσεις των Ισλανδών γίνεται σαφής η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Συνταγματικού ΣΣυμβουλίου, ενώ δεδομένη είναι και η πρόθεση του εκλογικού σώματος για διατήρηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών τς χώρας στο δημόσιο και η μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος ώστε αυτό να καταστεί δικαιότερο και δημοκρατικότερο. Ωστόσο, μόνο το 48,9% των ψηφοφόρων προσήλθαν για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση την δημοκρατική νομιμοποίηση του νέου Συντάγματος από το σύνολο της Ισλανδικής κοινωνίας, αν τελικά κατοχυρωθεί.

Να σημειώσουμε εδώ ότι οι προτάσεις του νέου Συντάγματος για να κατοχυρωθούν νομικά, θα πρέπει το συνταγματικό προσχέδιο που θα ετοιμαστεί μετά και το δημοψήφισμα της 20ης Οκτωβρίου, εκτός από το δημοψήφισμα της 20ης Οκτωβρίου, να εγκριθεί από την Althingi, το Ισλανδικό Κοινοβούλιο, στην συνέχεια να εγκριθεί σε δημοψήισμα από την πλειοψηφία των Ισλανδών και τέλος να οριστικοποιηθεί από μία τελευταία από το νομοθετικό σώμα μία ακόμα φορά μετά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου.

Τάσος Συριανός
Συγγραφέας του βιβλίου "Το Συμβόλαιο της Υποταγής"
βλ. http://tosymvolaio.blogspot.gr/2012/11/blog-post_24.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου